Kindercoach

Een verandering in gedrag van een kind kan aanleiding zijn om een kindercoach in te schakelen. Zeker in een omgeving als school zullen de professionele leerkrachten direct de ouders op de hoogte brengen van dat andere gedrag. Ook zal de school helpen bij het vinden van een kindercoach.

Hulpvraag bij kinderen
Een extra moeilijkheid bij geconstateerd ander gedrag bij kinderen is de mate waarin het kind last heeft van dat andere gedrag. Ook belangrijk is om te weten wat de oorzaak is van gedrag dat afwijkt van het normale gedrag.Je kunt o.a. een kindercoach inschakelen als je kind:

  • Onzeker is
  • Heel verlegen is
  • Gepest wordt
  • Slecht in slaap kan komen
  • Een scheiding moet verwerken
  • Last heeft van driftbuien
  • Moeite heeft met emoties uiten

De kindercoach kan op speelse wijze, door bijvoorbeeld rollenspelen, proberen achter de oorzaak van het gedrag te komen. Het kind is een belangrijk onderdeel van het proces. De kindercoach weet precies hoe het kind in een veilige omgeving zich kan uiten.

Betrokkenheid van de familie
Het is heel belangrijk dat het kind niet het gevoel krijgt dat het de oorzaak van een probleem is waarvoor de ouders hulp zoeken. Kinderen kunnen dan een muur opwerpen en dan wordt het lastig voor de kindercoach om door te dringen tot het kind en zijn gevoelens. De betrokkenheid van de ouders is essentieel. Op een speelse wijze kunnen de ouders of de opvoeders aan de hand van tips van de kindercoach bepaald gedrag opmerken. De kindercoach kan dit dan verwerken in de sessies met het kind.

Kinderen weten veel
Als de kindercoach de oorzaak van het probleem of van het veranderd gedrag heeft gelokaliseerd dan blijkt de oplossing heel simpel te zijn. Vaak weet het kind in zijn onderbewustzijn de oplossing wel maar een kind kan dat natuurlijk nooit zelf bewerkstelligen. De kindercoach geeft het kind net dat zetje dat nodig is. Het kind zal trots zijn omdat het zelf heeft helpen meewerken aan een oplossing.