Burn-out coach

Een burn-out betekent niets anders dan gebrek aan energie. En geen energie betekent geen kracht. Vergelijk de benzinetoevoer voor de motor van uw auto. Als die toevoer stopt heeft u niets aan die auto want die rijdt niet meer. Ook bij werknemers kan de toevoer van energie stoppen en dan is de kracht uit de werknemer. Dat is het laatste wat de werkgever wil laten gebeuren. Het herkennen van een burn-out is voor de werkgever of leidinggevende essentieel omdat een burn-out improductief werkt voor de medewerker.

Het zit vast in het hoofd
Het kan gebeuren dat er in een bepaalde periode ineens van alles gebeurt. Het is dan niet gemakkelijk om hiermee om te gaan en een burn-out als gevolg van de stress ligt voor de hand. Bij de een zal dat wat eerder optreden dan bij de ander. De intensiteit zal altijd heftig zijn. Symptomen van burn-out zijn onder andere:

Een gejaagd gevoel

Piekeren

Gemakkelijk huilen

Onrustig slapen

Prikkelbaar zijn

Concentratieprobleem

Sneller vermoeid raken (zowel geestelijk als lichamelijk)

Niemand wil toch erkennen dat het te veel wordt? De burn-out coach brengt rust in het hoofd. De oplossingen heeft de burnout coach niet maar in gesprekken kan de coach de rust terugbrengen en daarmee iemand weer op het juiste pad zetten.

Openheid op de werkvloer
Als een burn-out coach constateert dat de problemen voor een groot deel op het werk liggen dan zal een gesprek met de leiding van het bedrijf een belangrijke stap zijn. Het is namelijk de vraag of er binnen het bedrijf het besef wel aanwezig is dat iemand tegen een burn-out aanzit. Dat is niet altijd simpel te constateren. Een medewerker zal dus altijd moeten aangeven wanneer de werkdruk te hoog wordt. Het heeft weinig zin om maar door te gaan terwijl het niet meer lukt. De stappen die moeten worden genomen om de balans terug te krijgen zal de burn-out coach kort en krachtig benoemen. Is de druk weg dan zal de medewerker beter functioneren.